Militarii români din detașamentul Carpathian Pumas, aflat în Mali, s-au întâlnit miercuri aseară cu „un inamic impresionant și de necontrolat”, după cum reiese și din imaginile postate pe contul de Facebook al Ministerului Apărării Naționale. Este vorba de fenomenul meteo specific zonelor deșertice cunoscut ca „Haboob”, un cumul de furtuni de nisip de mare amploare.
Cei aproximativ 120 de militari români, membri ai detașamentului Carpathians Puma, care se află în Mali pentru a asigura a doua rotație în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), au avut, miercuri seara, un inamic aparte cu care au fost nevoiți să se confrunte.
În imaginile postate pe contul de Facebook al Ministerului Apărării Naționale se poate vedea amploarea fenomenului meteo.
„Specific sezonului ploios, acest fenomen se dezvoltă rapid și poate fi detectat doar cu 30 de minute înainte, astfel încât meteorologii militari din baza din Mali trebuie să urmărească permanent evoluția stării vremii și fronturile în formare. Norul uriaș de praf poate avea o lățime de până la 100 de km, poate atinge înălțimi de 1500 m și reprezintă un pericol, deoarece vizibilitatea atinge pragul minim foarte rapid, afectând astfel siguranța zborului, iar depunerile de praf și nisip corodează tehnica”, au scris militarii, pe contul de Facebook.
„După ce răsună alerta de Haboob în întreaga bază, prima măsură este aducerea la sol a aeronavelor aflate pe traiect și închiderea rapidă a hangarelor și a locurilor de depozitare a tehnicii. Haboob-ul oferă curajoșilor o priveliște impresionantă, în cele câteva minute înainte de a învălui totul în calea sa”, au relatat reprezentanții Carpathians Puma.
Detașamentul a ajuns în Mali la jumătatea lunii aprilie, după ce militarii au fost supuși unor măsuri speciale de izolare și distanțare socială. „Înainte de plecarea în misiune, întreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare. La final, militarii au fost transportați pe calea aerului, din Baza Aeriană Boboc, direct în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de unde s-au îmbarcat spre Mali”, a precizat la acea dată MApN.
Primul detașament român participant la această misiune a ajuns în Mali la mijlocul lunii octombrie 2019, a fost compus din aproximativ 120 de persoane (piloți, personal tehnic și medical) și patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM.
România sprijină ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc efectuează misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană și misiuni de observare.